Bolygólesen a Hegyháti Csillagvizsgálóban

2020-09-07 14:59:21


Hold és Mars észlelés a csillagvizsgálóban


Szeptember 12-én hajnali fél háromtól észlelés volt a csillagvizsgálóban, a téma a közeledő Mars és a hajnalban feljövő Hold volt. Az észlelés szombat este tíz órától folytatódott.

Emese (Zeiss refraktor 150/2270) távcsővel és egy ASI 120 MC színes kamerával "felszerelkezve" szombat hajnalban egy "noname" 2x barlow-t használtam, szombat éjjel viszont már egy Tele vue 2x és 3x barlow (Horváth Tibor biztosította) felhasználásával észleltem. A nyugodtság (7/10) Az átlátszóság (8/10) volt mindkét éjszaka. Szombat hajnalban mindössze két Mars videót készítettem, amely a nyers képen is szép részleteket mutatott. A bolygókorong már 20 szögmásodperc körüli, illendő szebb részleteket is mutatnia magából. Hajnali három körül volt a legjobb nyugodtság és átlátszóság, utána csak romlott. Hajnalra alacsony köd képződött sok párával. Olyan volt az ég, mintha fátyolfelhők zavarták volna az észlelést folyamatosan.

Szombat éjjel bemutató is volt a csillagvizsgálóban Horváth Tibor vezetésével, és az elején együtt észleltük a Mars bolygót, illetve fel is dolgoztuk az anyag egy kisebb részét. Sokkal erősebb párásodás volt vasárnap hajnalban, amely okból két óra felé be is fejeztem az észlelést, de 8-10 Mars videót azért sikerült rögzíteni.

A szoftveres rögzítés Sharpcap program segítségével zajlott. Minden esetben mozgóképek készültek avi formátumban, majd AutoStakkert! 2.6.8 programmal kerültek a képkockák megválogatásra és összegzésre. A két Mars videó egyenként átlagosan 4000-6000 képkocka összegzésével állt össze, amely a Registax 6 programmal került végső kiigazításra. 

Szombat hajnalban a fő cél a teljes Holdsarló primer fókuszban való rögzítése volt, amelyet egyre jobban zavart a horizont alól felkúszó hajnal. Egy nagyobb plakát elkészítéséhez minden részletre szükség van, s hogy sikerült-e, az a következő hetekben elválik. Kicsit kapkodósra sikerült a vége, de a végén még egy Mars és egy Vénusz Videó is belefért. A Hold primer fókuszban szinte hullámzásmentes szép részleteket mutatott.Bolygólesen
a Hegyháti CsillagvizsgálóbanAugusztus 20-án két csoport részére is bemutatót tartottunk Horváth Tiborral a csillagvizsgálóban. A Jupiter és Szaturnusz párosa a klasszikus téma idén nyáron. A felhőtlen ég jó lehetőséget biztosított a zavartalan képrögzítésre. A ZWO ASI 120 as színes kamera hozta a szokásos részleteket, de a Jupiter csak kis nagyításon volt hajlandó részleteket mutatni magából.

 

A tejút áthömpölygött az égen. Az átlátszóságra nem volt panasz 8/10, éjfél után volt némi párásodás, de nem volt zavaró. A nyugodtság változó volt, 7/10,

Azt kell mondanom, hogy idén először tapasztaltam ilyen jó észlelési körülményeket.

Vizuálisan három-négy felhősáv látszódott a Jupiteren, de a háromszorozóval már nem jöttek át a komolyabb részletek. Ellenben nem volt ez igaz a Marsra, megfigyelésekor a háromszorozó okulár még szép részleteket hozott.

 

Aztán valamikor hajnali négy tájban észlelhetetlenné vált a Mars is, amikor be is fejeztem a képek rögzítését. Szerencsére addigra már jó pár video elkészült. A videók maximum öt percesek voltak, rögzített képméret: 1280x960 pixel, alapvetően 4000-6000 képkockát tartalmaztak, melynek 50-70 százaléka került feldolgozásra.

A rögzítés Sharpcap szoftver segítségével történt. Egyes esetekben PIP segítette a videók feldolgozását. A feldolgozást az Autostakkert 2,6,8 program végezte, a kép élesítés Registax 5 és 6 programok segítségével történt.

 

Dr. Preczlik Gábor